Czas na zmianę troszkę krajobrazu, jedziemy do Portimão. Jest to jedno z największych miast Algarve miasto może się pochwalić spektakularnymi skałami, jaskiniami. Już starożytni Rzymianie osiedlili się tu doceniając te piękne krajobrazy..... to był żart:) osiedlali się dzięki dobremu położeniu rzeki Arade gdzie znajdował się port.
Spędzając trochę czasu włócząc się po mieście trafiliśmy na kolejne miejsce z widokówek plażę da Rocha jest to jeden z pierwszych i największych ośrodków turystycznych dla tego też nie zagrzaliśmy tam długo miejsca. Nie przepadamy za miejscami gdzie nie idzie odpocząć i nie słyszy się własnych myśli. Po prostu koszmar turysta na turyście i końca nie widać:/
Dla tego szybko stamtąd się ewakuowaliśmy i poszliśmy na plaże do Vau gdzie ku naszemu miłemu zaskoczeniu nie było ludzi, a widoki jeszcze bardziej interesujące.
postanowiliśmy spędzić tam resztę dnia odpoczywając robiąc pamiątkowe zdjęcia i starając się nasiąknąć tutejszą ciszą i harmonią.
Ahh.. po kilku godzinach relaksu niestety nadszedł czas na opuszczenie tego miejsca....